نقشه ی ذهنی
دوستان عزیزم سلام.امروز به یک مقاله ی بسیار کاربردی در خدمتتون هستم.این مقاله ی درباره ی یک روش یادگیری و بهتر به خاطر سپردن مطالب جدیدی(نقشه ی ذهنی) که یاد میگیریم می باشد.ممنونم به خاطر همراهی همیشگی شما.
یکی از روش ها و ابزارهای مهم یادگیری و به خاطر سپردن بهتر مطالب نقشه ی ذهنی می باشد.
نقشه ی ذهنی باعث می شود که بهتر مطالب را یادگرفته و به مغز وارد کرد و یا از آن خارج کنید.نقشه های ذهنی همه نقاطی مشترک دارند.
در همه ی آن ها از رنگ استفاده شده است.با استفاده از نقشه ی ذهنی می توان اطلاعات سخت و پیچیده را به راحتی یاد گرفت و به خاطر سپرد.
نقشه ی ذهنی دارای یک مرکز است که به آن شاخه هایی متصل می شود.مرکز یک نقشه ی ذهنی را مرکز شهر در نظر بگیرید.راه های اصلی که به مرکز وصل می شوند نشان دهنده ی موضوعات اصلی می باشند.
خطوط دیگری که به راه های اصلی متصل می شوند نشان دهنده ی مطالبی هستند که از نظر شما در درجه ی دوم اهمیت قرار دارند.
و به همین ترتیب این روند تا آخر ادامه پیدا می کند.همچنین شکل هایی که در نقشه قرار می گیرند نشان دهنده ی علایق و خلاقیت های شما می باشند.
شباهت نقشه ی واقعی با نقشه ی ذهنی
- 1-یک دیدگاه کلی از یک موضوع یا مکان بزرگ را به ما می دهد.
- 2-به ما این مزیت را می دهد که برای مسیر خود برنامه ریزی کنیم و بدانیم که کجا هستیم و به کجا می خواهیم برویم.
- 3-حجم زیادی از اطلاعات را روی یک کاغذ گرد آوری می می کند.
- 4-مسیر های مختلفی را به ما نشان می دهد که راحت تر بتوانیم مشکلاتمان را حل کنیم.
- 5-دیدن، خواندن، فکرکردن و یادگیری برای ما لذت بخش خواهد بود.
نقشه های ذهنی مانند نقشه های مسیر یاب بی نظیری هستند که باعث می شوند مغز تفکرات و واقعیات را در جهت عملکرد طبیعی مغز سر و سامان بدهد و یادگیری مطالب و یه یاد آوردن ان ها در آینده بسیار آسان و مطمئن باشد.
موارد مورد نیاز برای یک نقشه ی ذهنی
نقشه ی ذهنی در موارد مختلفی به ما کمک می کند.در این جا به چند نمونه از ان اشاره می کنیم
- 1-خلاق تر باشید.
- 2-در زمان و وقت خود صرفه جویی کنید.
- 3-سریع تر و بهتر مطالعه کنید.
- 4-در پاس کردن امتحانات درسی موفق تر باشید.
- 5-تمرکز شما را افزایش می دهد.
برای اینکه اهمیت نقشه ی ذهنی را بهتر درک کنید فرض کنید کنید که مغز شما مانند یک کتابخانه تازه ساخته شده می باشد که قرار است با حجم زیادی ازکتاب ها سی دی ها و مقالات آموزش پر شود.
شما مسئول این کتابخانه هستید و این با شما است که اطلاعات سازماندهی شده و مرتب باشند یا نه.
فرض کنید نمی خواهید اطلاعات مرتب شده باشند.در این صورت شما کتابخانه ای دارید که روی زمین آن حجم زیادی کتاب روی هم تلنبار شده است.
وقتی کسی برای تهیه ی یک کتاب یا اطلاعات به شما مراجعه می کند شما به می گویید: یه جایی بین همین کتاب هاست!دنبالش بگرد پیداش می کنی!موفق باشی!
این مثال دقیقا وضعیت ذهن و حافظه ی بسیاری از افراد می باشد.اغلب افراد اطلاعاتی را دارند که آن قدر بی نظم و ترتیب می باشند که استفاده کردن از آن غیرممکن می باشد.
همین موضوع باعث می شود که اطلاعات جدیدی هم که می خواهند یادبگیرند با ناامیدی و ناراحتی باشد.از آن گذشته این اطلاعات جدید فایده برای ان ها ندارد زیرا هیچ وقت نمی توانند از آن استفاده کنند.
حال فرض کنید که کتابخانه ای بسیار بزرگ با حجم اطلاعات زیاد دارید که کتابها و مقالات اموزش آن به جای اینکه روی زمین تلنبار شده باشند با نظم و ترتیب چیده شده اند و همچنین این کتابخانه یک سیستم دسترسی به اطلاعات دارد که شما هر چیزی که می خواهید در یک چشم به هم زدن آن را پیدا می کنید.
نقشه های ذهنی همان سیستم اطلاع رسانی هستند که همین الان هم در مغز شما وجود دارند.
هفت مرحله برای رسم یک نقشه ی ذهنی وجود دارد.
- 1-از یک کاغذ خالی استفاده کنید.
زیرا کاغذ خالی به مغز شما این امکان را می دهد تا هر جایی که می خواهد پیشروی کند.
- 2-از تصاویر در مرکزنقشه ی ذهنی استفاده کنید.
زیرا تصاویر خیلی بیشتر از هزار کلمه باعث می شود شما بهتر بتوانید از خلاقیت خود استفاده کنید.
- 3-از رنگ های مختلف اشتفاده کنید.
رنگ ها م به اندازه ی تصویر به خلاقیت شما کمک می کنند و انرژی بیشتری را به مغز شما می دهند.همچنین زیباتر هم هستند.
- 4-شاخه های اصلی را به مرکز وصل کنید.
همانطور که می دانید مغز ما با تداعی ربط دادن مطالب به یکدیگر کار می کند.علاوه بر این مطالب را راحتتر یاد میگیریم و به خاطر میسپاریم.
- 5-شاخه هایی را که رسم می کنید سعی کنید انحنا داشته باشند.
زیرا هیچ چیزی به اندازه ی خط صاف برای مغز خسته کننده نیست.همچنین شاخه های به صورت منحنی چون شاخه های درخت را برای شما تداعی می کند جذابتر خواهد بود.
- 6-در هر خط از کلمات کلیدی استفاده کنید.
کلمات کلیدی انعطاف بیشتری به مغز می دهند و باعث می شوند اطلاعات را بهتر به حافظه بسپارید.همچنین وقتی از کلمات کلیدی استفاده می کنید جرقه ی فکر ها و ایده های جدید در مغز ایجاد می شود.جملات طولانی این جرقه را از بین می برند.
- 7-به جای کلمات از تصاویر استفاده کنید.
همانطور که گفتیم تصاویر به اندازه ی هزار کلمه ارزش دارند پس وقتی از 10 تصویر در نقشه ی ذهنی خود استفاده می کنید انگار از 1000کلمه استفاده کرده اید.
نقشه ی ذهنی تاثیر بسیار زیادی بر زندگی روزانه ی شما خواهد داشت.در این جا تاثیر آن بر روابط و سخنرانی با دیگران را بررسی می کنیم.
ترس از یک صحبت یا سخنرانی مانند ترس از مار، عقرب بیماری و .. می باشد.زیرا وقتی کسی می خواهد سخنرانی کند در مرکز توجه دیگران قرار می گیرد و جای هیچ خطایی نیست.
نقشه ی ذهنی باعث می شود مطلب سخنرانی را بهتر به خاطر بسپارید و بتوانید راحت تر از حرکات بدن خود استفاده کنید و ارتباط چشمی بهتری هم با مخاطب خود داشته باشید.
با استفاده از نقشه ی ذهنی می توانید خیلی فراتر از ان چه را که می خواهید سخنرانی کنید توضیح دهید.همچنین چون مغز ما یک تصویر کلی از موضوع دارد می توانید خیلی راحت هر چیزی که بخواهید به سخنرانی خود اظافه کنید یا از آن کم کنید.
در واقع نقشه ی ذهنی به شما آزادی می دهد که خودتان باشید و هیچ چیزی به این اندازه مخاطبان شما را خوشحال نخواهد کرد.